Nuevo libro

λάιμ πίτα

Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα κέικ στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εντυπωσιακή του γεύση και την ευκολία παρασκευής του, αφού καταρχήν δεν χρειάζεται ψήσιμο. Ωστόσο, έχει ένα πρόβλημα, καθώς χρησιμοποιεί ωμά αυγά στο κουρκούτι και επομένως είναι πιθανό να είναι πηγή σαλμονέλας. Για να το αποφύγετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παστεριωμένους κρόκους ή να κάνετε μια σπιτική παστερίωση αυγών για την οποία θα χρειαστείτε θερμόμετρο κουζίνας. 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

για τη βάση

  • 2 φλιτζάνια γεμιστά με θρυμματισμένα μπισκότα
  • Ανάλατο βούτυρο
  • 3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη, η συνηθισμένη

για γέμιση

  • 370 γραμμάρια συμπυκνωμένο γάλα (για παράδειγμα, η κονσέρβα τυποποιημένου γάλακτος Nestlé)
  • 100 ml (μισό ποτήρι) χυμό λάιμ *
  • 4 κρόκοι αυγών **

Για "topping" (προαιρετικό)

  • 1 ποτήρι (200 ml) σαντιγί με MG 35-38%
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη (δεν ψηλαφάται)

* Το λεμόνι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, πρέπει να είναι λάιμ. Για να πάρετε μισό ποτήρι χρειάζεστε 6 με 8 λάιμ, ανάλογα με το μέγεθος.

** Αν οι κρόκοι είναι παστεριωμένοι, πολύ καλύτερα. Διαφορετικά, είναι προτιμότερο να παστεριώνουμε τη γέμιση. Μετά θα εξηγήσω πώς γίνεται.

Πρώτα θα φτιάξουμε τη βάση. Γι' αυτό καλό είναι να υπάρχει καλούπι με αποσπώμενη βάση και φυσικά, αν και συνηθισμένο, από μέταλλο.

Ανακατεύουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα με το βούτυρο μέχρι να πάρουμε την αλοιφή (μαλακή, αλλά όχι υγρή) και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να γίνει μια πάστα.

Μοιράζουμε τη ζύμη που προκύπτει από τη βάση της φόρμας (στύβοντας καλά με τη βοήθεια ενός κουταλιού) και ανασηκώνουμε μέρος της από τα τοιχώματα για να δώσει την άκρη του κέικ. Βάλτε στο ψυγείο.

Για να φτιάξετε τη γέμιση, αν έχετε παστεριωμένους κρόκους αβγών, απλά ανακατέψτε τους με το συμπυκνωμένο γάλα και το χυμό λεμονιού, χτυπώντας καλά.

Διαφορετικά, χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά με το συμπυκνωμένο γάλα και το χυμό λάιμ. Βάζουμε σε κατσαρόλα και σε πολύ χαμηλή φωτιά, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, κρατάμε για περίπου 3 λεπτά σε θερμοκρασία 80 βαθμών (να με θερμόμετρο). Δεν μπορεί να είναι λιγότερο, γιατί δεν θα ήταν αποτελεσματικό, ούτε περισσότερο, διαφορετικά θα χανόταν η εγγενής γεύση του κέικ.

Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τη βάση του θρυμματισμένου μπισκότου και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για περίπου 8 ώρες (όλη τη νύχτα).

Πριν σερβίρουμε το κέικ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να πήξει. Τοποθετείται σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και σκαλίζεται ή απλώνεται ένα περίγραμμα σε όλη την επιφάνεια.

Να γλείφεις τα δάχτυλά σου, αλήθεια.