Nuevo libro

Crumble, μια από τις καλύτερες εφευρέσεις της αγγλικής γαστρονομίας

Το Crumble είναι από εκείνες τις παραδοσιακές συνταγές που η χάρη τους είναι ότι δεν γίνεται καλά. Όσο πιο ακανόνιστο και εύθραυστο είναι το μαγείρεμα, τόσο το καλύτερο. Θα πρέπει να μοιάζει σαν να το έκανες βιαστικά, αλλά θα πρέπει να έχει γεύση σαν να το σκέφτεσαι όλο το βράδυ.

Το crumble γίνεται με μια κύρια βάση που καλύπτεται με μια στρώση που είναι συνήθως αλεύρι ή θρυμματισμένο ψωμί, βούτυρο και ζάχαρη (αν το κράμπλ είναι γλυκό, φυσικά). Γιατί το κράμπλ μπορεί να είναι και αλμυρό. Τα γλυκά, ωστόσο, είναι τα πιο δημοφιλή. Η βάση είναι συνήθως ένα φρούτο, τα πιο δημοφιλή είναι τα μήλα, τα μούρα ή τα δαμάσκηνα. Η αλήθεια είναι ότι η συνταγή είναι πολύ χαλαρή και μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, σχεδόν καλύτερα με το μάτι παρά με ακριβείς μετρήσεις.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 500 γραμμάρια μήλα
  • 1 ποτήρι ζάχαρη (200 μλ)
  • Κανέλα
  • Λεμόνι
  • 150 γραμμάρια αλεύρι ή θρυμματισμένο σκληρό ψωμί (μερικά ποτήρια γεμάτα), ακόμη και με δημητριακά ή μούσλι
  • 120 γραμμάρια βούτυρο
  • 120 γραμμάρια ζάχαρη
  • Προαιρετικά: παγωτό βανίλια ή σαντιγί ή σαντιγί

Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τον πυρήνα και τα κόβουμε σε όχι πολύ μικρά κομμάτια. Όπως είπα πριν, όσο πιο παχύ φαίνεται το crumble, τόσο το καλύτερο.

Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού για να μην ροδίσουν. Τα αλείφουμε αμέσως με ζάχαρη άχνη (λίγες κουταλιές της σούπας πρέπει να είναι υπεραρκετές) και λίγη τριμμένη κανέλα. Το καλύτερο μήλο για χρήση είναι το ξινό πράσινο αλλά είναι ώριμο (όχι πολύ σκληρό) ή θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να μαλακώσει στο φούρνο. Αν διαπιστώσετε ότι αυτό που έχετε στη διάθεσή σας είναι σκληρό, καλύτερα να το βράσετε για λίγο σε νερό για να μαλακώσει.

Τοποθετούμε τα κομμένα μήλα σε ένα ταψί που μπορεί να μπει στο φούρνο, κατά προτίμηση αν είναι ορθογώνιο και με όχι πολύ ψηλά τοιχώματα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το θρυμματισμένο ψωμί που έχουμε θρυμματίσει με τα κομμάτια του βουτύρου και της πανέλας. Ανακατέψτε το με τα χέρια σας ή χρησιμοποιήστε έναν επεξεργαστή τροφίμων.

Απλώστε αυτό το μείγμα βουτύρου πάνω στα κομμάτια μήλου σαν να είναι σάλτσα μπεσαμέλ (θα είναι λιγότερο υγρό από αυτό, φυσικά).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά. Θα σχηματιστεί ένα τραγανό, χρυσαφί επάνω στρώμα και το μήλο θα είναι μαλακό.

Όπως είπα και πριν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άγρια ​​μούρα, δαμάσκηνα ή ακόμα και σύκα αντί για μήλα (δουλεύει τέλεια με τα σύκα).

Για να το σερβίρουμε, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο -τρώγεται ζεστό ή χλιαρό αλλά όχι κρύο- και το αφαιρούμε από την πηγή που το μαγειρεύουμε κατευθείαν κόβοντας μια δόση που θα πάρει το μήλο και την κρούστα ζάχαρης που το σκεπάζει. Μερικές φορές, αντί να τοποθετηθούν τα φρούτα απευθείας στη βάση του πιάτου, τοποθετείται ένα φύλλο σφολιάτας -από αυτά που δεν φουσκώνουν- και έτσι τα κοψίματα είναι πιο «κέικ». Το παραδοσιακό είναι να φτιάχνεις το κράμπλ χωρίς καμία βάση. Είναι λιγότερο όμορφο, αλλά και πάλι πολύ καλό.

Για να το κάνετε ακόμα καλύτερο, προσθέστε μια μπάλα παγωτό, σαντιγί ή ακόμα και βουτήξτε το σε κρέμα.